تحصیل در ترکیه
تعداد دانشجویان بین المللی که در ترکیه تحصیل می کنند ، از سال تحصیلی 2015-16 شاهد افزایش چشمگیری بوده است. در حال حاضر ، حدود 650،000 دانشجوی خارجی در ترکیه وجود دارد که اهمیت روز افزون این کشور را به عنوان یک مقصد آموزش عالی نشان می دهد.
انگیزه های تحصیل در ترکیه شامل فرصتی برای تحصیل نسبتاً ارزان و با کیفیت مناسب است ، همراه با فرصت هایی برای بورس های تحصیلی که کمک هزینه های ماهیانه ، اقامت و شهریه ، بیمه درمانی و هزینه سفر را نیز شامل می شود.
ترکیه در حال حاضر یک مکان توریستی کاملاً پایدار است و نزدیک به 40 میلیون گردشگر در سال 2017 طبق گزارش سازمان Invest در ترکیه از سراسر جهان بازدید می کنند که آن را به دهمین مقصد جذاب برای تعطیلات تبدیل می کند. دولت ترکیه مایل به گسترش این محبوبیت در بازار بین المللی دانشجویی و با هدف افزایش 350،000 دانشجوی بین المللی است.
دانشگاههای ترکیه
در ترکیه بیش از 200 دانشگاه وجود دارد که اکثر آنها توسط دولت اداره می شوند. بیشتر این مؤسسات نسبتاً جوان هستند. در سال 1970 ، فقط هشت موسسه دولتی وجود داشته است و اولین دانشگاه خصوصی (دانشگاه بیلکند) تا سال 1984 تأسیس نشده بود. از جوانترین دانشگاههای ترکیه ، دانشگاه بین المللی آنتالیا (AIU) است که از اولین دانشجویان خود در سال تحصیلی 2012/13، و با هدف استخدام بیش از نیمی از دانشجویان خود در خارج از ترکیه استقبال کرد.
هر دو دانشگاه دولتی و خصوصی در ترکیه مطابق با قوانین بولونیا هستند، که این قوانین برنامه ها را مطابق سراسر اروپا استاندارد می کنند ، و بسیاری از دانشگاه های ترکیه شرکت کننده در برنامه اراسموس + هستند که از تبادل دانشجویی بین المللی پشتیبانی می کند. در آخرین نسخه از رتبه بندی های قدرتمند سیستم آموزش عالی QS ، سیستم آموزش عالی ترکیه در رتبه 43 جهان قرار گرفت.
دانشگاه های برتر ترکیه
10 دانشگاه ترکیه در رده بندی دانشگاه های جهانی QS وجود دارد ، و 45 دانشگاه ترکیه در EECA وجود دارد : EECA ، رتبه بندی دانشگاه های برتر در حال ایجاد در اروپا و آسیای مرکزی است. اکثر این دانشگاه های برتر ترکیه در آنکارا یا استانبول ، دو شهر بزرگ ترکیه واقع شده اند. در آنکارا ، دانشگاه فنی Middle East Technical University ، دانشگاه Bilkent و دانشگاه Hacettepe (که همه در رده های برتر 50 قرار دارند) را پیدا خواهید کرد ، در حالی که در استانبول دانشگاههای Boğaziçi iversniversitesi ، دانشگاه Koç ، دانشگاه Sabancı ، دانشگاه فنی استانبول و دانشگاه استانبول که همگی در 30 رده برتر هستند ، قرار دارند.
دانشگاه فنی Middle East Technical University (METU)
دانشگاه فنی خاورمیانه (METU) مستقر در پایتخت ترکیه در آنکارا امسال با صعود تا رتبه هشتم پیش رفت. این دانشگاه با تخصص در علوم طبیعی و اجتماعی ، در سال 1956 تأسیس شد تا نقش مهمی در توسعه ترکیه و کشورهای خاورمیانه ایفا کند و امروز ، حدود 31000 دانشجو دارد ، که بسیاری از آنها برای سال تحصیلی یا ترم در حال تبادل دانشجو هستند.
از آنجا که تقاضا بسیار زیاد است ، METU فقط 1.5 درصد از متقاضیان سالیانه 1.5 میلیون خود را پذیرش می کند. حداقل تدریس به زبان انگلیسی است.
دانشگاه Boğaziçi
این دانشگاه در بین 10 دانشگاه برتر جهان در جدیدترین رتبه بندی مقررات EECA (در رتبه 10) ، Boğaziçi iversniversitesi در سال 1863 به عنوان کالج رابرت تأسیس شد و اولین دانشگاه آمریکایی بود که در خارج از ایالات متحده تاسیس شد. Boğaziçi در استانبول ، نزدیک به تنگه Bosphorus و قلعه تاریخی Rumelihisar واقع شده است ، که مرز شرقی بخش جنوبی دانشگاه است.همانند دانشگاه METU ، زبان آموزش انگلیسی است و این دانشگاه پیوندهای محکمی با سیستم آموزش عالی آمریکا دارد.
دانشگاه Koç
این دانشگاه در سال 1993 در استانبول تأسیس شد ، دانشگاه کوچ در حال حاضر در EECA در رتبه دوازدهم قرار دارد و پس از تاسیس آن ، بنام موسس کارآفرین و نیکوکار Vehbi Koç نامگذاری شد. به عنوان یکی از معتبرترین موسسات آموزش عالی ترکیه ، دانشگاه کوچ یک برنامه آموزش در سطح جهانی را با 22 برنامه کارشناسی ، 32 فارغ التحصیل و 18 دوره دکترا ارائه می دهد و در حال حاضر برای حدود 5،500 دانشجو تدریس می کند. دانشگاه وظیفه خود را اینگونه توصیف می کند: ” پرورش شایسته ترین فارغ التحصیلان ترکیه ، افراد راه دور و دارای مدرک بین المللی ، کسانی که می توانند خلاق ، مستقل و آزاداندیش فکر و با اعتماد به نفس باشند. ”
دانشگاه Bilkent
دانشگاه Bilkent با کسب رتبه چهاردهم در رده بندی EECA 2019 قرار دار، نام دانشگاه “Bilkent” مخفف “bilim kenti” است که به زبان ترکی “شهر یادگیری و علوم” است. دانشگاه Bilkent اولین موسسه غیر انتفاعی خصوصی ترکیه بود که در سال 1984 توسط آکادمیک ترکیه ای İhsan Doğramacı تأسیس شد و دارای گسترده ترین کتابخانه دانشگاهی در کشور است.این یکی از دانشگاه های برتر تحقیقاتی کشور است و در حال حاضر حدود 13000 دانشجو دارد که در نه دانشکده و دو مدرسه حرفه ای چهار ساله ثبت نام کرده اند که بسیاری از آنها دانشجویان خارجی هستند.
دانشگاه Sabanci
این دانشگاه نیز در استانبول واقع شده است ، دانشگاه Sabanci پنجمین دانشگاه برتر ترکیه در رده بندی EECA در سال جاری است. این دانشگاه هم تازه تاسیس است که در پاییز سال 1999 شروع به تدریس کرده و در حال حاضر حدود 4000 دانشجو دارد. در بین دانشکده های Sabanci دانشکده مهندسی و علوم طبیعی دانشگاه (FENS) و همچنین دانشکده هنر و علوم اجتماعی (FASS) ، طیف گسترده ای از رشته ها در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را برای دانشجویان خود ارائه می دهد که حدود 42 درصد از دانشجویان کارشناسی آن بورسیه می شوند.
زندگی در ترکیه
استانبول
استانبول بزرگترین شهر ترکیه است و قدمت آن به هزاران سال بر می گردد ، اما امروز به عنوان یک شهر جهانی با یک افق دائمی در حال شکوفایی است. با استقبال بیش از 14 میلیون نفر ، استانبول در سال 2018 با استقبال تقریبا 40 میلیون گردشگر ، به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا معرفی شد و این شهر را به یکی از محبوب ترین مناطق جهانگردی جهان تبدیل کرد. میراث فرهنگی این شهر برای گردشگران بسیار مورد توجه است.
دانشگاه فنی (METU) و Bogaziçi به ترتیب دو دانشگاه استانبول با بالاترین رتبه در رتبه های هشتم و دهم در رتبه بندی EECA هستند. دانشگاه کوچ و دانشگاه بیلکنت در رده های دوازدهم و چهاردهم قرار دارند ، در حالی که دانشگاه سابانچی نیز در رده یازدهم قرار دارد.
آنکارا
آنکارا پایتخت ترکیه و دومین شهر بزرگ است. یک مرکز تجاری و سیاسی شلوغ ، دارای جمعیت زیاد دانشجویی و همچنین جامعه قابل توجهی از دیپلماتهای بین المللی است. محبوب ترین جاذبه های بازدید کننده آن شامل قلعه آنکارا ، موزه تمدن های آناتولی و Anıtkabir مقبره مصطفی کمال آتاتورک ، بنیانگذار جمهوری ترکیه است. آنکارا همچنین یک مقصد محبوب برای تماشای پرندگان است.
دو دانشگاه برتر رتبه بندی شده در آنکارا ، دانشگاه فنی (METU) و دانشگاه بیلکنت هستند که به ترتیب در رتبه های هشتم و چهاردهم و چهاردهم قرار دارند. یکی دیگر از دانشگاه های بسیار مرتفع در آنکارا ، دانشگاه Hacettepe است که در رتبه بندی های مقررات EECA 33 ام است. دانشگاه های دیگر در آنکارا شامل دانشگاه آنکارا ، با رتبه 63 ، دانشگاه Gazi (90ام) و دانشگاه اقتصاد و فناوری TOBB ( 145ام) هستند.
ازمیر
این شهر سومین شهر بزرگ ترکیه است ، ازمیر به عنوان مروارید دریای اژه ” Pearl of the Aegean ” و مکان و مناظر دیدنی خود بواسطه دریای اژه شناخته می شود. ازمیر احساس آزادی و آرامش بخش دارد ، بازار Kemeraltı ، سواحل و بسیاری از رویدادها و نمایشگاه هایی که میزبانان این شهر هستند ، بدان معنی است که بعید به نظر می رسد در اینجا احساس کسالت داشته باشید. این کشور دارای تاریخچه گسترده و چند فرهنگی حدود 4000 ساله است و محل دانشگاههایی نظیر دانشگاه Ege با رتبه 89 در رتبه بندی EECA ، دانشگاه Dokuz Eylül با رتبه بندی 113 و دانشگاه ازمیر Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) با رتبه 89 قرار دارد. این شهر همچنین دارای چندین دانشگاه تازه تاسیس است مانند دانشگاه Yasar ، که در سال 2001 تاسیس شده است و یک دانشگاه انگلیسی زبان است، دانشگاه ازمیر در سال 2007 ، و دانشگاه Katip ebelebi و دانشگاه Şifa ، هر دو در سال 2010 تاسیس شدند.
آدانا
آدانا یکی دیگر از شهرهای دانشجویی و پنجمین شهر پرجمعیت در ترکیه است که دانشگاه Cukurova در آن واقع است که در رتبه بندی EECA در رتبه 171-180 قرار گرفته است. به غیر از رتبه بندی ، موقعیت دانشگاه در جنوب ترکیه آن را بسیار جذاب می کند. در ساحل شرقی دریاچه Seyhan Dam Reservoir ، امکانات خوبی از جمله سالن های غذاخوری در میان درختان کاج است. آدانا یکی دیگر از شهرهای قدیمی است که قدمت آن به 6000 سال قبل از میلاد بر می گردد ، بنابراین فرهنگ های زیادی برای لذت بردن از این شهر وجود دارد.
سایر شهرهای دانشجویی برتر ترکیه
سایر دانشگاههای برتر ترکیه شامل دانشگاه Anadolu در Eskişehir است که یکی از شهرهای بزرگ مقرون به صرفه ترکیه است که نام آن به معنای واقعی کلمه به معنای “شهر قدیمی” به زبان ترکی است. دوره ها به زبان های ترکی ، انگلیسی ، فرانسوی و آلمانی تدریس می شود. دانشگاه دیگر ، Süleyman Demirel ، در شهر Isparta است که از نظر تعداد دانشجویان یکی از بزرگترین دانشگاههای ترکیه است و همچنین بخشی از برنامه اراسموس برای تبادل دانشجو است.
سرانجام ، دانشگاه آکدنیز در آنتالیا از طریق برنامه هایی مانند تبادل Mevlana ، Bologna و انجمن بین المللی مبادله دانشجویان برای تجربه فنی ، به طور جدی مشوق دانشجویان بین المللی است.
در بیشتر این مکان ها ، بسیاری از افراد محلی می توانند به زبان انگلیسی صحبت کنند ، و این امکان را برای دانشجویان بین المللی فراهم می کند که حتی بدون تسلط به زبان ترکی ، اقامت نسبتاً راحتی داشته باشند. در کل ، تحصیل و زندگی در ترکیه تجربه جذابی را ارائه می دهد ، در این صورت آیا مقصد ” Eurasian” (بخش اروپایی – آسیایی ترکیه ) را برای سالهای دانشگاهی خود انتخاب می کنید یا خیر.
نحوه ثبت نام در دانشگاه ترکیه
مراحل درخواست برای دانشگاه های ترکیه کاملاً ساده است و معمولاً متقاضیان بین المللی نیاز به داشتن مدرک دیپلم دبیرستان (برای ورود به دوره کارشناسی) یا یک مدرک چهار ساله از یک دانشگاه (برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد) یا ارزیابی معادل آن در کشور خود دارند. روند پذیرش در واقع برای هر مدرکی که انتخاب می کنید بطور خاص است ، با این وجود شرایط عمومی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید ، برای یک دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد ، شامل موارد زیر است:
فرم درخواست تکمیل شده
ریزنمرات دانشگاهی / اثبات فارغ التحصیلی
در صورت درخواست تحصیل به زبان انگلیسی ، نمره تسلط به زبان انگلیسی
انگیزه نامه
پرداخت هزینه پیش ثبت نام دانشگاه (معمولاً بین 35 تا 100 دلار آمریکا)
درخواست ها و هرگونه مدارک لازم باید قبل از مهلت مقرر که معمولاً در تاریخ 1 آگوست است ارسال شود.
شهریه در ترکیه
شهریه دانشجویان بین المللی بسیار مقرون به صرفه است و بسته به برنامه تحصیلی متفاوت است. دانشگاه های دولتی بسیار ارزان تر از موسسات خصوصی در ترکیه هستند ، زیرا یک دوره تحصیلات تکمیلی در یک دانشگاه دولتی می تواند برای دریافت مدرک تحصیلات تکمیلی برای شما 300-800 دلار هزینه داشته باشد. دانشگاه های خصوصی هزینه های خود را تعیین کرده و حداکثر 20،000 دلار هزینه دارند.
در دانشگاه های عمومی ، شهریه برای برنامه های تحصیل به زبان انگلیسی به طور کلی گران تر است ، از 600-1500 دلار در سال ، در حالی که همان دوره های ترکی حدود 240 تا 750 دلار است.
هزینه زندگی
هزینه زندگی در مقایسه با سایر مناطق تحصیلی در اروپا نسبتاً پایین است ، با تخمین 400 تا 500 دلار در هر ماه برای تأمین هزینه های زندگی از جمله مسکن مورد نیاز است ، اگرچه این بستگی به شیوه زندگی و عادات خرج شما نیز دارد. همچنین برای پرداخت هزینه کتاب های درسی و هزینه های دیگر نیز به حدود 100 تا 150 دلار در هر ترم نیاز خواهید داشت.
شرایط ویزای دانشجویی ترکیه
برای تحصیل در ترکیه ، ابتدا باید در یک دانشگاه در ترکیه قبول شوید و سپس در نزدیکترین کنسولگری ترکیه برای ویزای دانشجویی اقدام کنید. برای دریافت ویزای دانشجویی ترکیه ، شما به موارد زیر نیاز خواهید داشت:
نسخه ای از نامه پذیرش شما از یک دانشگاه ترکیه
فرم درخواست ویزای دانشجویان تکمیل شده ترکیه (اخذ شده از کنسولگری)
گذرنامه معتبر ، با تاریخ انقضا بیش از پایان مدت اقامت برنامه ریزی شده شما در ترکیه
هزینه پروسه ویزا ، بسته به ملیت شما متفاوت است
عکس هایی با اندازه گذرنامه از خودتان
به طور کلی حدود 8 هفته از زمان ارسال درخواست خود تا زمان دریافت ویزای شما طول می کشد. پس از ورود به ترکیه ، شما باید ظرف یک ماه از ورود ، درخواست اجازه اقامت کنید. این کار در نزدیکترین دفتر مرکزی پلیس انجام می شود و از شما می خواهد که مدرک ثبت نام در یک دانشگاه ترکیه ، گذرنامه و ویزای دانشجویی ترک ، عکس و هزینه خود را نشان دهید.
طبق قوانین دولت ایران و ترکیه ، افراد ایرانی برای تحصیل در ترکیه فقط نیاز به اخذ پاسپورت دارند.
دانشجویان بین المللی در ترکیه مجاز به کار حداکثر 24 ساعت در هفته هستند.